Dolfijnen spotten

Door: Tilly

Blijf op de hoogte en volg tilly

22 Oktober 2019 | Indonesië, Lovina

22 okt: alweer een jarige! Joop is 65 jaar. Gefeliciteerd!
Om 8 uur is het aantreden geblazen op het strand bij het dolfijnen standbeeld, want gisteren hebben we een tour geboekt bij Eddy om het water op te gaan voor een halve dag. We gaan ook snorkelen. Met nog 2 nederlanders en hun dochtertje Julia. De prawn gaat gauw genoeg de zee op en we laten de verkopers die in alle vroegte al aanwezig zijn achter op het strand. Ze zullen bij terugkomst op ons wachten. Overigens hebben we wel 2 hangertjes gekocht. Rp 140.000 samen.
De boot hopst aardig op en neer op het water en het is best wel focussen om niet misselijk te worden. Vooral het zoeken naar dolfijnen in de golven maakt je gauw wat wiebelig. Dus stoer vooruit kijken, niet aan denken en genieten van de horizon.
En dan zien we de eerste dolfijn. Zoefff alle bootjes die ook op het idee waren gekomen van: laten we vandaag eens dolfijnen gaan spotten, racen vooruit richting dolfijn, te laat hij is al ver vooruit of gedoken. ( een dolfijn kan 5 tot 10 min onder water blijven ). Pech dan varen we verder. Eddy heeft ons verzekerd dat wij blijven speuren naar de dolfijnen totdat alle andere boten weg zijn want dan hebben we de meeste kans om er veel te zien. Het spel van turen, zoeven, wachten duurt zo'n 2 1/2 uur en we zien heel wat dolfijnen. De boot zwiept ondertussen op het water heen en weer. Er is ook een soort van schommel waar je aan kunt hangen weliswaar met je snorkel op ( geen gezicht ) maar Eddy raadt dit af omdat als hij de vaart erin zet, je veel kracht nodig hebt om aan de swing te blijven hangen. Spijtig maar niet heus, er is geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om aan dat ding in de golven te gaan hangen. Veronique vraagt of het mogelijk is maar Eddy zegt doe maar niet. Of ze dat echt van plan was??
Als de 10 kleine negertjes verlaten de boten ons een voor een en zoals voorspeld zien we steeds meer dolfijnen. Soms weet je niet waar je kijken moet. Het heet een kudde dolfijnen volgens mij en die zien we soms ook. Heel mooi om te zien.
Kleine Julia die inmiddels wakker is van haar ochtend slaapje op de deinende boot ( dat een mens hierop kan slapen ) zit met haar moeder op de boeg ??? Heet dat zo als je voor in de punt op zo'n boot zit? Daarmee hebben ze een prima spot plek voor de dolfijnen en als fotomodel want ze staan voortdurend in de picture.
Na dik 3 uur spotten en many many dolfijnen gezien te hebben draait Eddy de boot op de terugweg maar ook naar de snorkel locatie. Een half uur varen, klotsen, wiebelen, deinen en soms stuiven later zijn we op de plaats van bestemming.
Ik lig snel in het water maar heb mijn masker niet waterdicht waardoor er water binnen sijpelt. Terug naar de boot en dan lukt het. Het koraal is mooi met best veel kleuren en ook is het diep. Eddy geeft mij een stuk banaan om de vissen te voeren. Ik breek een paar stukjes af en in een keer zitten er wel honderd vissen om me heen. Oeps ik gooi de banaan weg en zwem een eindje verder. Laat ze hun vroege lunch maar lekker nuttigen zonder mooi.
Na een half uur snorkelen en wat zout water slikken, waardoor mijn neus ook vol snot loopt ( ik kan die niet snuiten in dat masker, haha ) ga ik het water uit.
Dan wordt ik misselijk en even later moet ik overgeven. Mijn nasi ontbijt dient nu als visvoer en wederom heb ik geen oog voor de vele vissen. Ook heb ik een felle hevige hoofdpijn. Wat dat toch is? Eddy zegt dat het komt dat de boot nu stil ligt. Dat zal best wel laten we dan maar gaan varen. De misselijkheid trekt wat weg als we onze weg weer vervolgen, gelukkig maar mijn evenwicht nog lang verstoord. Aan wal ga ik eerst n poosje plat op het strand liggen. De locals bazuinen het rond: ze is ziek van de boot. Als tip geven ze aan om cola te drinken. Jim haslt n flesje en Veronique doet haar best de verkopers van zich af te houden.
De laatste boottocht op de eilanden is dus niet de prettigste maar wat was het mooi.
Straks gaan we een ceremonie bijwonen in dit resort Rini, iets wat 2 maal per jaar plaats vind. We zijn uitgenodigd en er zal ook gamelan muziek gemaakt worden. Wordt vervolgd

• 22 Oktober 2019 - 11:14

Agnesderoeper :

Weer een mooi verhaal

• 22 Oktober 2019 - 12:27

Janneke:

Ze vinden het leuk wanneer je een filmpje maakt van de gamelan.

• 22 Oktober 2019 - 16:07

Jits:

Mooi weer, balen van de misselijkheid. Zonnesteek misschien?
    Geniet nog daar x

• 01 November 2019 - 16:04

Jan Van Strien:

Van het turen over het water op zoek naar Dolfijnen krijg je altijd hoofdpijn :-)